English

 

 

Първите разкопки в София, на които трябваше да работя още като надничар в Археологическия музей бяха на изкопите за строежа на Партийния дом - тогава, разбира се, с главно "П". Там се започна моята одисея на археолог на строителни обекти, а завърши на противоположния край на ларгото, където щеше да бъде и се построи една от централните станции на метрото ...

Магдалина Станчева

 

БИОГРАФИЯ БИБЛИОГРАФИЯ ОТЗИВИ НОВИНИ СОФИЯ
 
 
 
 
Национален
Исторически
Музей
 
 
 
 

 

 

   СОФИЯ
 София в миналото и днес

 Сердика

 В началото бяха войниците

 Унищожаването на боговете

 Времето преди нас

 Изобразяване на Афродита в Боянската църква

 Недостойна съдба

 Един забравен изкоп

 Семеен мавзолей от III век

 Сваляне на императорските надписи


 
 


София


Унищожаването на боговете

МАГДАЛИНА СТАНЧЕВА

В центъра на столицата преди започването на строежа на все още незавършената Българска външнотърговска банка се направиха разкопки. До средновековната църква "Св. Спас“ на едно неголямо пространство се откриха много късове от натрошени мраморни статуи. Имало е големи и малки свободно стоящи скулптури, скулптурни групи и релефи.

По частите от ръце и крака се установяват най-малко три мъжки фигури, по-големи от човешки ръст, а един огромен крак, по който се дипли краят на наметало и се опира тояга с увита около нея змия, подсказва, че статуята на бога на здравето и медицината Асклепий е надвишавала по големина останалите.

По едно мъжко бедро се спуска лъвска кожа и така се разбира, че е на Херакъл, победител на Немейския лъв. Други фрагменти подсказват статуи на Дионис и Аполон, но техните голи тела са били разбити на стотици малки късове. От една великолепна малка фигурална композиция е оцеляло само торсото на младия сатир, един от постоянните придружители на Дионис, и съвършено моделираните крака на останалите от групата.

Атина, без глава, с прекършени ръце е най-добре запазена от всичко намерено, вероятно защото богатата драпировка на дрехата добродетелно покрива тялото. Една част от фигура на млада облечена жена е може би на богинята покровителка на градовете, богиня на сполуката. Тюхе, а друга, чиято дреха е сякаш понесена от вятъра е на Нике, богиня на победата. По чудо е оцеляла една фигурка на Афродита. Тази малко несръчно изпълнена статуетка, вероятно дар от някой, който се е нуждаел от закрилата на богинята на любовта, представя типа на така наречената Венус Пудика - срамежливата Венера, която прикрива с ръце голотата си. Но и тя е обезглавена, с пречупени нозе.

Разбитите скулптури са били повече от тридесет .По големите късове личат следите от удари на чук - разбиването е било извършено съзнателно и едновременно.

Мястото на действието е недалеч от западната крепостна стена, в двора на езически храм. Времето - краят на IV век. Тогава християнството е не само господстваща религия в Източната римска империя, то е вече войнстващо и се разправя жестоко и безпощадно със своите противници и със свободомислещите.

Като много други градове и Сердика е трябвало да преживее погрома над езичеството, унищожаването на осъдените богове, разбиването на великолепни творби на изкуството с техните образи. Те били довлечени тук, в двора на храма, големи и малки, поставени от градската управа, от императори и магистрати, поднесени в храмовете с надежди за подкрепа или изцеление. Пред очите на сердикийци цялата тази мраморна красота е била превърната на късове в името на новия бог. Разрушен е бил и храмът на това място, а навярно и всички други. Така в един ден загинали делата на много талантливи творци, които биха изпълнили не една музейна зала. Има случаи, когато в някои градове на империята предани на езичеството хора или просто поклонници на изкуството са укрили в тези драматични времена скулптури на богове и богини и днес те събират възхищението на нашите съвременници.

Но не навсякъде са се намерили смелчаци, които да спасят красотата от фанатизма. Много пъти и на много места по земното кълбо тя е ставала жертва - тежък данък, плащан по дългия път към хоризонта на светлина и разум.




 

 

 
   
Този уебсайт се реализира със специалната подкрепа на:

ЦЕНТРАЛЕН ФОНД ЗА СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТЕ НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
Програма „Културно наследство и културен туризъм“ на Национален фонд "Култура"
Министерство на културата
Програма „Култура" на Столична община

© Copyright - NBU - Vesselina Vassileva & Bogdana Bogdanova

 

web
stats